concept-pic-science

בעקבות ההצהרה הדרמטית של רופאים מגרמניה על ריפויו של חולה איידס בעזרת השתלת תאי גזע, חוקרים אמריקאים מתכוונים לבדוק מנות דם טבורי השמורות במאגרים אמריקאים לאיתור תאי גזע המכילים את הגן המעניק עמידות ל- HIV בכדי לאתר מנות שיוכלו לשמש טיפול בחולי HIV הסובלים מסוגי סרטן מסוימים.

בשנה שעברה, רופאים מברלין יצאו בהודעה חסרת תקדים: הם הצהירו על חולה HIV שעבר השתלת מוח עצם שבעקבותיה נרפא ממחלת האיידס. כעת, רופאים מטקסס נשענים על סיפור הצלחה זה ומתעתדים לסרוק מנות דם טבורי השמורות במאגרים שונים על מנת לאתר תאי גזע בעלי עמידות ל- HIV  שניתן יהיה להשתילם בחולים.

מהטיפול תוכל ליהנות קבוצה קטנה של חולי איידס החולים גם בסוגי סרטן מסוימים. בהליך ישנו גם סיכון – כשליש מהחולים שעוברים השתלת מוח עצם מתים. אולם, המחקר הינו חלק ממאמץ רחב יותר לפיתוח דרכים לחיות עם מחלת האיידס ללא תרופות.

טיפולים בתרופות הינם מתנה משמיים עבור חולים שבלעדיהם היו מתים, אמרה פאולה קאנון, חוקרת תאי גזע מבית הספר לרפואה Keck של אוניברסיטת דרום קליפורניה. מאחר וחולי איידס מצליחים להאריך חיים באמצעות תרופות, הופכות תופעות לוואי כגון שלשולים ובחילות, וכן מחירי התרופות לבעיות עיקריות.
"טוב שאנו נועזים", אמרה קאנון. "הנחנו את חוסם העורקים, עצרנו את הדימום. אולם עכשיו, האם אנו יכולים לעשות דבר מה בכדי לטפל בפצע?"

השתלת עמידות
המחקר מתמקד בדם טבורי, שמקורו בשליה ובדם חבל הטבור של תינוקות בזמן הלידה. דם טבורי מכיל תאי גזע בעלי יכולת להפוך לכל סוג של תא דם או של מערכת החיסון.
החוקרים ידעו שלמספר קטן באוכלוסיה – ייתכן של- 1% מהאירופאים ולמספר נמוך יותר בקבוצות אתניות אחרות – ישנה עמידות טבעית ל- HIV בעקבות מוטציה גנטית. המוטציה הקרויה מוטציית דלתא 32, משפיעה על חלבון של תא חיסון הקרוי CCR5. חלבון זה הינו שער הכניסה לנגיף ה- HIV לתאי החיסון של הגוף. אנשים שהינם הומוזיגוטיים למוטציה, כלומר שיש להם שני עותקים גנטיים כאלו, הינם עמידים לזיהום ב- HIV.

"עלה לנו הרעיון שמכל מנות הדם הטבורי השמורים בבנקי הדם שלנו, ישנו כנראה אחוז מסוים שלהם...שהינו הטרוזיגוט והומוזיגוט למוטציה", סיפר מחבר המאמר ד"ר ריצ'ארד בהרינגר, גנטיקאי במרכז לחקר הסרטן MD Anderson שביוסטון. "אם נוכל לזהות את הדגימות שהינן הומוזיגוטיות, נוכל לשמור אותן כטיפול תאי גזע פוטנציאלי לחולי איידס".
ברקע מהדהד סיפורו של החולה הגרמני, שרופאיו הצהירו כי נרפא ממחלת האיידס בגיליון של כתב העת המדעי Blood של חודש דצמבר 2010. החולה מברלין היה חולה באיידס (HIV) וכן בלוקמיה. הוא עבר שתי השתלות של מוח עצם בשנת 2007 לטיפול במחלת הלוקמיה, אולם רופאיו חיפשו במיוחד תורמים בעלי שתי מוטציות דלתא 32. הם הרסו את מוח העצם של החולה והשתילו במקומו את מוח העצם של התורם. תאי הגזע ממוח העצם של התורם התבססו, התרבו ויצרו את אוכלוסיית תאי מערכת החיסון אצל החולה. כתופעת לוואי, גופו של החולה הפך עוין לנגיף ה- HIV (למרות שחוקרים הזהירו כי כמות קטנה של הנגיף עדיין יכולה להימצא בגופו).
הטיפול הפוטנציאלי בדם טבורי אמור לעבוד בדרך דומה, מלבד העובדה שבמקום תורם בוגר, תאי הגזע יגיעו ממנת דם טבורי שהוקפאה. לאחר סריקה של למעלה מ- 1500 דגימות דם טבורי שנתרמו בשלושה בתי חולים ביוסטון, ד"ר בהרינגר וצוות המחקר שלו איתרו 10 דגימות העמידות ל- HIV. שתי דגימות לא עברו את תקני בקרת האיכות הנדרשים להשתלה, כך שנותרו 8 דגימות פוטנציאליות הממתינות לחולה המתאים.

סיכונים וחסרונות
ד"ר בהרינגר מציין את הסיכונים הכרוכים בהשתלות דם טבורי. כל השתלה נושאת עמה סיכון של דחייה, והשתלות מוח עצם עשויות לעיתים לתקוף את יתר הגוף. פגיעה  במערכת החיסון המקורית של החולים מותירה אותם חשופים לזיהומים שבדרך כלל גופם יכול היה להילחם בהם. לדבריה של ד"ר קריסטינה אלרס, רופאה ב- Charite University Medicine שבברלין, אשר עבדה עם חולה האיידס מברלין, 30% מהחולים שעברו השתלת מוח עצם מתים.
בעקבות הסיכון, הטיפול הפוטנציאלי לחולי HIV לא מיועד לשימוש בחולים שסובלים "רק" מאיידס. ריפוי HIV באמצעות שיטה זו ינתן רק כתופעת לוואי של טיפול בסרטן סופני. אין פירושו של דבר שבדיקת מנות הדם הטבורי למציאת עמידות ל- HIV הייתה בזבוז זמן, אמרה קאנון. היא קראה לטיפול  "חשוב, אם מדובר בך".
"בשלב זה, טוב שאנשים מתחילים לאסוף את המידע הזה", היא אמרה. אולם, היא הוסיפה, "אינני רואה זאת כמשהו שיהיה לו שימוש רחב".

טרנספורמציית התא
עבור טיפולים בעלי השלכות רחבות יותר, החוקרים בודקים את האפשרות להפוך תאים מגופו של החולה לבעלי מוטציית דלתא 32. המחקר עדיין בשלביו הראשוניים, אולם החוקרים מציגים אופטימיות זהירה ביחס לתוצאות.
באחד מכיווני המחקר, לוקחת קבוצת חוקרים, הכוללת את קאנון, תאי גזע מהדם ומטפלת בהם בעזרת אנזימים הנקראים zinc finger nucleases. אנזימים אלה פועלים כמו "מספריים מולקולריות", אמרה קאנון, חותכים את גן CCR5 ומחקים את המוטציה דלתא 32. הרעיון, שטרם נבדק בבני אדם, הוא שהתאים שעברו את הטיפול יושתלו בחזרה לגופו של החולה ושם יתחילו להתרבות. תאי HIV עדיין יוכלו לפלוש ולהרוג תאים של מערכת החיסון שאינם חסינים, אולם התאים שעברו את הטיפול לא ייפגעו, ימשיכו להתרבות ולבסוף ימנעו את התפשטות המחלה.
בניסוי מוקדם של רעיון דומה נעשה שימוש בנגיף שעבר הנדסה גנטית מיוחדת במטרה לשנות את תאי החיסון של החולה. הניסוי הראה תוצאות חיוביות בחולים, כך דיווחו חוקרים בגיליון יוני 2010 של כתב העת Science Translational Medicine. בניסוי זה הושתלו תאי גזע שעברו טיפול בארבעה חולי לימפומה ואיידס. התאים עברו שינוי לא רק בגן CCR5, אלא גם כמה שינויים נוספים במטרה למנוע מנגיף ה-HIV מלעבור מוטציה ולמצוא דרכים חדשות לתקוף את התאים.

מבוסס על מאמר באתר http://news.yahoo.com/


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton