concept-pic-fqa

תשובות לשאלות של משרד הבריאות בנושא דם טבורי


משרד הבריאות פרסם מדריך להורים בנושא שימור דם טבורי. במדריך זה הוא ממליץ להורים שהחליטו לשמר דם טבורי בבנק משפחתי (פרטי) לשאול שורה של שאלות בנושא של היתרים והסכמים, שאלות בנוגע לטיפול במנות הדם הטבורי, שאלות בנושאים כלליים ועוד. בדף זה תמצאו תשובות לכל השאלות של משרד הבריאות בנוגע לשימור דם טבורי ב"טבורית".


  • האם לבנק יש היתר תקף ממשרד הבריאות?

    בהחלט. לצפייה בהיתר משרד הבריאות לבנק הדם הטבורי הפרטי של שיבא תל-השומר לשנים 2019-2023. לצפייה בהיתר תקליקו כאן >>

  • האם לבנק יש הסכם תקף מול בית החולים בו מתוכננת הלידה?

    לבנק הדם הטבורי של שיבא תל-השומר יש הסכמים תקפים מול כל בתי החולים בארץ, מצפון עד דרום.

  • במקרה שהבנק ייסגר או יפשוט רגל - מה יקרה למנות הדם הטבורי? האם הבנק מציע מנגנון שיבטיח את המשך שמירת המנות במקרה שהבנק יחדל לפעול מכל סיבה? אם כן, מהו המנגנון?

    המנות הנשמרות בבנק הדם של שיבא תל-השומר תישמרנה עד סוף התקופה, כפי שמאושר בהסכם הנחתם על ידי הצדדים בעת ההצטרפות לשירות.
    חשוב להדגיש: מדובר בבנק הדם הטבורי המשפחתי היחיד בישראל שנמצא בבעלות מלאה של מרכז רפואי ממשלתי, שיבא תל-השומר. הבנק ממוקם בבניין המעבדות של שיבא, במעבדה המתמחה בעיבוד ושימור תאי גזע מדם טבורי.

    לעיון באישור בעלות של שיבא תל-השומר תקליקו כאן >>

  • האם הבנק מציע, בנוסף לשימור, גם ביטוח להשתלות? אם כן, באיזו חברת ביטוח? מהם תנאי הפוליסה, מי המוטב בפוליסה וכיצד מפעילים אותה? כיצד מובטח התשלום לחברת הביטוח?

    פוליסת ביטוח תאי גזע של חברת "כלל" עם כיסוי ביטוחי של כ-4.5 מיליון ₪ מהווה חלק אינטגרלי משירות טבורית. הפוליסה ניתנת ללא תוספת תשלום לכל תינוק שאנחנו שומרים את הדם הטבורי שלו (למעט מי שאינו בעל אזרחות ישראלית). הביטוח ניתן לילוד ללא תקופת אכשרה וללא הצהרת בריאות מיום הלידה. ניתן להרחיב את הכיסוי גם להורים / אחים של הילוד בתוספת תשלום, בכפוף להצהרת בבריאות עדכנית שלהם.

    במידה ונדרש להפעיל את הפוליסה, אפשר לפנות ישירות לחברת "כלל", אך כמובן שנשמח לסייע בתהליך זה.

    תשלום הפרמיה מתבצע ע"י טבורית מיד לאחר ההצטרפות לשירות והלקוח מקבל אישור ביטוח מחברת כלל.

    לפרטים נוספים על פוליסת ביטוח תאי גזע של טבורית תקליקו כאן >>

  • כמה זמן עוסקת החברה בשימור דם טבורי?

    בנק הדם הטבורי המשפחתי של בית חולים שיבא תל-השומר הוקם בשנת 2001.

  • מי המנהל הרפואי של בנק הדם הטבורי?

    המנהל הרפואי של בנק הדם הטבורי הוא פרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי של בי"ח תל-השומר, רופא ומדען בעל שם עולמי. פרופ' נגלר ביצע את השתלת הדם הטבורי הראשונה בישראל בשנת 1994.

  • כמה מנות דם טבורי כבר שמורות באופן פרטי בבנק?

    הבנק המשפחתי של תל-השומר הוא הגדול ביותר מבין כל בנקי הדם הטבורי המשפחתיים והציבוריים בארץ. שמורות בו עשרות אלפי מנות דם טבורי.

  • האם לבנק יש גם זרוע העוסקת באיסוף לשימור ציבורי?

    כן.  מהיום הראשון לקיומו, בנק הדם הטבורי של תל-השומר פועל כבנק היברידי המשלב בתוכו שני בנקים:

    טבורית, בנק דם טבורי משפחתי השומר מנות עבור תינוקות ובני משפחתם בתשלום.
    בנק דם טבורי ציבורי שאוסף ומשמר מנות לטובת כלל האוכלוסייה בארץ ובחו"ל.

    שני הבנקים מנוהלים ע"י פרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי בבית החולים.

    עם השנים, בנקים רבים ברחבי בעולם אימצו מודל פעילות זה המכונה "מבנה היברידי". יש לו מספר יתרונות חשובים, עליהם אפשר לקרוא כאן (גללו לפסקה "בנק דם טבורי ציבורי ומשפחתי תחת קורת גג אחת).

    נדגיש שבארץ פועלים היום שני בנקי דם טבורי ציבוריים בלבד: שיבא תל-השומר ומד"א.

  • מה הגורמים המשפיעים על האפשרות לשמור דם טבורי בבנק הדם הטבורי הפרטי?

    ניתן לאסוף ולשמר דם טבורי בכל לידה, לרבות ניתוחים קיסריים, לידות מרובות עוברים וגם אם מדובר בהריון בפונדקאות. עפ"י חוק הדם הטבורי, אי אפשר לאסוף דם טבורי בלידות בית.
    שני גורמים מרכזיים ישפיעו על האפשרות לאסוף את הדם הטבורי ולשמר אותו:

    • איסוף דם טבורי עלול להיכשל במצבים כגון מצוקת עובר בזמן הלידה, מצוקת האם או אם התקבלה החלטה רפואית המונעת את איסוף הדם.
    • איכות המנה - אנחנו עורכים שורת בדיקות ארוכה למנת הדם הטבורי שנאספה ולדם הוורידי של האם שנלקח בזמן הלידה (וגם נשמר בהקפאה לצד המנה, בהתאם לדרישת התקן). גורמי זיהום במנת הדם הטבורי או בדם האם, כמות קטנה של תאים או חיות נמוכה שלהם עלולים למנוע את האפשרות לשמר את מנת הדם הטבורי.

    חשוב לדעת שבמקרה בו לא אספנו או לא שמרנו דם טבורי עקב סיבה רפואית, כל הכסף שכבר נגבה יוחזר במלואו ללקוח.

  • עד איזה שבוע בהריון ניתן להצטרף לשירות?

    ניתן להצטרף לשירות בכל שלב של ההיריון, וגם כשכבר הגעתם לבית החולים ללדת! לטבורית יש ערכות בכל חדרי הלידה בארץ. מוקד טבורית זמין 24/7.

  • בלידה מוקדמת - מתחת לאיזה שבוע בהריון לא ניתן יהיה לאסוף את המנה?

    באופן כללי, ניתן לאסוף דם טבורי בכל לידה, לרבות לידה מוקדמת. יחד עם זאת, ההחלטה הסופית האם ניתן לאסוף את הדם הטבורי במקרה הקונקרטי מתקבלת ע"י רופא בחדר הלידה.

  • מהם המצבים בהם לא ניתן יהיה לאסוף את המנה במהלך הלידה?

    במקרים נדירים, מחלה של האם (לדוגמה, HIV) עלולה למנוע את האפשרות לאסוף את הדם הטבורי. איסוף מנת דם טבורי עלול לא לצאת לפועל בשל מצב רפואי כגון מצוקה עוברית, ניתוח קיסרי חירום (לא תמיד) או לידה מהירה (לא תמיד).

    כמו כן, חוק דם טבורי לא מאפשר איסוף דם טבורי בלידת בית.

  • מה התהליכים הנלווים לאיסוף הדם הטבורי?

    בנוסף לאיסוף הדם הטבורי, המיילדת אוספת שתי מבחנות דם וורידי מהיולדת בזמן הלידה לצורך בדיקות. בסיום הלידה ולאחר שהמשפחה יצרה קשר עם טבורית והודיעה על הלידה ואיסוף הדם הטבורי, נציגנו מגיע לבית החולים לאסוף את המנה ומשנע אותה למעבדת בנק הדם הטבורי בתל-השומר להמשך תהליך בדיקות, עיבוד והקפאה.

  • האם נלקחות דגימות דם מהיולדת? אם כן, על ידי מי ומתי? אילו בדיקות נערכות בהן?

    בחדר הלידה, אוספת המיילדת שתי מבחנות דם וורידי מהיולדת. לדם האם נערכות בדיקות רבות, בין היתר הפטיטיס B, הפטיטיס C, איידס, עגבת ו- Human T-Lymphotropic Virus Types HTLV I/II. לפי דרישת תקן FACT Net-Cord, דם היולדת נשאר בהקפאה במהלך כל שנות שמירת מנת הדם הטבורי לצורך בדיקות נוספות בעת הכנת המנה להשתלה או שימוש קליני אחר. לרשימת הבדיקות המלאה תקליקו כאן >>

  • האם וכיצד יימסרו תוצאות בדיקות שייערכו בדם הטבורי ובדם היולדת?

    במקרה בו חלק מתוצאות בדיקות הדם הטבורי או הדם הוורידי של האם יימצאו לא תקינות, טבורית תיצור אתכם קשר טלפוני. בנוסף, עדכון המציין את ממצאי הבדיקות יישלח אליכם בדוא"ל ותופנו לרופא המטפל להמשך בירור. אל דאגה, ברוב המוחלט של המקרים אין שום סכנה לבריאות היולדת או התינוק, אבל תמיד עדיף להיות בטוחים.

  • איזה ציוד איסוף יסופק לקראת הלידה? האם הוא כולל הוראות מיוחדות לצוות הרפואי?

    לאחר ההצטרפות לשירות, ערכת איסוף הדם הטבורי תגיע עם שליח הביתה או למשרד, לכתובת לבחירתכם. הערכה מכילה את כל הציוד הנדרש לצורך איסוף הדם הטבורי: שקית קריוגנית (שקית לאיסוף הדם הטבורי), שתי מבחנות ללקיחת דם וורידי של היולדת וכל אמצעי החיטוי הנדרשים. בנוסף, תמצאו בערכה נוהל איסוף דם טבורי, טפסים למילוי ע"י המיילדת וטפסי הסכמה מדעת עליהם צריכה לחתום היולדת. הצידנית הכחולה בתוכה נמצאת הערכה משמשת לשמירה על הטמפרטורה שלה. אחרי ששליח אוסף את מנת הדם הטבורי מבית החולים, הצידנית נשארת אצלכם לטובת פיקניקים משפחתיים :-)

  • איזה אישור יינתן על הפקדת המנה? איזה מידע כולל האישור וכיצד הוא יועבר להורי היילוד

    לאחר שהדם הטבורי והדם הוורידי של האם עברו את כל הבדיקות הנדרשות והוקפאו, תקבלו למייל אישור מנה מטעם בי"ח שיבא תל-השומר, ובו פרטים אישיים של היולדת ופרטי מנת הדם הטבורי - מספר מנה, סה"כ תאים מגורענים, סה"כ תאי CD34 שהוקפאו וחיות תאים.  האישור נשלח כחודשיים לאחר הלידה לכתובת המייל שמסרה היולדת בהצטרפות לשירות.

  • מהם המסמכים שנשמרים בבנק בעניין המנה וכיצד ניתן לקבל עותק שלהם?

    בנק הדם הטבורי בתל-השומר משתמש בתוכנת ניהול מותאמת לבנק דם טבורי ולדרישות של תקן NMDP הבינלאומי. הבנק מחזיק תיק עבור כל מנת דם טבורי ובו כל המסמכים, תוצאות הבדיקות הקשורות למנה ו/או  דגימות השייכות לה. דוגמאות לפרטים הנשמרים בתיק: שם היולדת ומספר ת.ז., מידע על תהליכי האיסוף והעיבוד, תוצאות בדיקות של דם היולדת ותוצאות בדיקות של הדם הטבורי, מיקום המנה במיכל האחסון ועוד.

    אישור מנה נשלח ללקוחות במייל אחרי סיום הבדיקות והקפאת המנה. כמו כן, ניתן לפנות לטבורית ולקבל עותק בכל עת.

  • מהם האמצעים שנוקט הבנק לשמירה על פרטיות הלקוחות?

    בנק הדם הטבורי עומד בכל הדרישות של חוק הגנת הפרטיות התשמ"א – 1981 ("חוק מאגרי המידע") ובדרישות האבטחה המחמירות של תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע) התשע"ז - 2017.

    פרטיות הלקוחות נשמרת ומובטחת.

  • האם הבנק ישתמש בפרטי הלקוחות לצרכי שיווק, דיוור ישיר או לכל עניין שאינו קשור לפעילות הבנק?

    בנק הדם הטבורי מתקשר עם לקוחותיו לצרכי שיווק ודיוור ישיר רק בתחומי ההתקשרות שנעשו עימם: שימור דם טבורי וביטוח. הלקוחות יכולים להסיר את כתובתם מכל חומר שיווקי שנשלח אליהם בכל עת. 

  • האם הבנק שומר לעצמו בהסכם את הזכות לשנות באופן חד צדדי פרטים כלשהם מבין הפרטים המפורטים לעיל? כיצד יודיע הבנק על שינוי?

    אין לבנק הדם הטבורי זכות לשנות באופן חד צדדי  פרט כלשהו מפרטי ההסכם עם הלקוח.  בנק הדם הטבורי הפרטי שבמרכז הרפואי שיבא תל-השומר שומר את מנות הדם הטבורי המאוחסנות אצלו עבור היילוד ו/או הוריו לתקופה של עד 20 שנה בכפוף לתנאי החוזה החתום עם חברת טבורית.

  • במקרה של תשלום תקופתי - האם התשלום עשוי להשתנות במשך הזמן או שהוא קבוע?

    מסלול התשלום התקופתי (החודשי) המוצע כיום הוא קבוע. התשלום החודשי אינו תלוי מדד או ריבית.

  • באילו תנאים ניתן לקבל החזר כספי חלקי על מנה שנמצאה לא מתאימה לשימור?

    בטבורית ניתן לקבל החזר מלא של התשלום במקרים הבאים:

    המנה נמצאת לא מתאימה לשימור בגין בדיקות סטריליות לא תקינות.
    כמות תאי הגזע במנה קטנה.
    חיות תאים נמוכה.
    כשל באיסוף דם טבורי בשל סיבה רפואית.
  • האם יש מחיר שונה לשימור מנות של יותר מיילוד אחד באותה לידה או מנות של ילדים נוספים בעתיד?

    המחיר עבור איסוף דם טבורי בלידה מרובת עוברים שונה ממחיר איסוף לילד יחיד. כמו כן, לקוחות חוזרים מקבלים הטבה כספית בשל היותם לקוחות נאמנים.

  • כיצד מועברות המנות מבית החולים לבנק לאחר הלידה והאם השינוע כלול במחיר?

    שינוע המנה מבית החולים בו תלדו לתל-השומר כלול במחיר השירות.

    מנת הדם הטבורי של התינוק תועבר מבית החולים לבנק הדם באמצעות שליח ייעודי שהוכשר והוסמך לתפקיד שינוע זה בלבד ע"י חברת טבורית בכפוף לדרישות משרד הבריאות.  השינוע מתבצע במיכל מבוקר טמפרטורה אליו מוצמד אוגר נתונים הרושם את הטמפרטורה כל מספר דקות עד להגעת המנה לבנק הדם. פלט רישום הטמפרטורה נמסר לבנק הדם ונשמר כחלק מנתוני מנת הדם הטבורי.

  • האם יש הוראות מיוחדות לאיסוף ושינוע במהלך סופי שבוע?

    האיסוף והשינוע של הדם הטבורי מתבצע בכל ימות השבוע, כולל סופי שבוע וחגים . אנחנו זמינים 24/7 לדיווחי לידות והעברת מנות לבנק הדם הטבורי. כל זאת למעט ערב יום כיפור ויום כיפור בהם נהיה זמינים טלפונית, אך נגיע לאסוף מנות מחדרי לידה עד כניסת יום כיפור ובמוצאי יום כיפור.

  • מה קורה אם מנה נפגעת בתהליך השינוע?

    שינוע המנה מתבצע בסטנדרטים הגבוהים ביותר על מנת להבטיח את איכותה. המנה מועברת לבנק הדם ברכב מבוקר טמפרטורה על ידי נציג ייעודי שמוסמך לשנע מנות של דם טבורי.

    עם זאת, במידה והמנה תיפגע חס וחלילה במהלך השינוע, נעניק החזר כספי מלא ללקוח. 

  • מהי שיטת האיסוף והאחסון הנהוגה בבנק (שקיות / מבחנות)?

    על פי התקנים הבינלאומיים שבנק הדם הטבורי של שיבא מוסמך לפיהם, המנה נשמרת כיחידה אחת בשקית קריוגנית (שקית לאיסוף דם טבורי) תקנית המפוצלת במחיצה פנימית ביחס של 20%-80%.

  • האם המנה נשמרת כיחידה אחת או במספר מנות נפרדות?

    המנה נשמרת כיחידה אחת ובמיכל אחד. היא מפוצלת במחיצה פנימית ביחס של 20%-80% ומוצמדים אליה אמצעי זיהוי הנדרשים לאיתורה.

  • היכן נמצא אתר השמירה של המנות?

    מנות הדם הטבורי נשמרות בחוות מכלים שבבניין המעבדות של המרכז הרפואי שיבא תל-השומר.  למידע נוסף על הצעדים להגנה על מנות דם טבורי בהקפאה תקליקו כאן >>

  • אם המנות נשמרות מחוץ לישראל – מה הדרישות החוקיות ביחס לשמירת דם טבורי באותה מדינה? כיצד מובטחת החזרת המנה לישראל במקרה הצורך?

    המנות בבנק הדם הטבורי שיבא תל-השומר נשמרות בישראל בלבד. 

  • האם המנות נשמרות במקפיא נפרד או יחד עם דגימות ביולוגיות מסוגים אחרים

    מנות הדם הטבורי נשמרות במקפיאים שכל ייעודם הוא אך ורק אחסון דם טבורי.  מקפיאים אלה נמצאים בחוות מכלים המיועדת לשימור דם טבורי.

  • באיזו מעבדה נערכות בדיקות למנה ואילו בדיקות נערכות

    בנק הדם הטבורי מבצע את כל הבדיקות הנדרשות לפי התקנים בבית החולים שיבא. לרשימת הבדיקות המלאה תקליקו כאן >>

  • מהו מספר התאים המינימלי במנה (לעומת הסטנדרט המקובל)? האם יש תנאים אחרים שיגרמו לבנק לקבוע שהמנות לא ראויות לשימור?

    יש סף מינימום של 100 מיליון תאים לשמירת מנת דם טבורי. ההחלטה האם לשמור כמות תאים נמוכה מכך מתקבלת באופן בלעדי ע"י ההורים, ובהתאם להחלטה זו המנה תישמר או תושמד. תנאים נוספים שעשויים לגרום לבנק הדם לקבוע שהמנה לא ראויה לשימור הם חיות התאים במידה והמנה מגיעה לעיבוד יותר מ-72 שעות אחרי האיסוף, או זיהום במנה שלא מאפשר את המשך שימורה על פי התקנים.

  • האם הבנק מסכים לשמור מנות שקבע שאינן ראויות לשימור? אם כן, באילו תנאים?
    1. אין אפשרות לשמור בבנק הדם הטבורי בתל-השומר מנות שאינן ראויות לשימור. הבנק פועל ומפוקח על פי תקנים בינלאומיים מחמירים ביותר לשמירה של מנת דם טבורי. מנה שנקבע כי אינה יכולה להישמר - מושמדת.

      במקרה של מנה קטנה (מתחת ל-100 מיליון תאים) ההחלטה על המשך שימור או השמדת מנה מתקבלת ע"י ההורים, כפי שנאמר לעיל.
  • האם מנות שנמצאו עם זיהום נשמרות בהפרדה מכלל המנות (הסגר)?
    1. כן. בהתאם לדרישות התקנים, מנות שנמצא בהן זיהום מופרדות ונשמרות במכלים נפרדים ובהסגר.

  • האם הבנק משתמש בחלק מהמנות לאבטחת איכות או למטרות אחרות?
    מנות השמורות בבנק הדם הטבורי המשפחתי הן בבעלות ההורים. הבנק אינו משתמש ואינו רשאי להשתמש במנות אלה לצורך אבטחת איכות או כל מטרה אחרת. חשוב לציין שאנחנו נוקטים בשורה ארוכה של אמצעים לטובת אבטחת איכות בבנק שלנו, עליהם ניתן לקרוא כאן. יש לבנק מנות שאינן שייכות למשפחות ומשמשות לבקרת איכות.
  • מהי מדיניות הבנק ביחס להשמדת מנות (כגון עקב אי תשלום)?

    על מנת להשמיד מנה, נדרש לקבל מכתב חתום ע"י ההורים. ללא מכתב בנק הדם הטבורי של תל-השומר אינו משמיד מנות. עם זאת, במקרה של אי-תשלום, חוק הדם הטבורי מאפשר לבנק להשמיד את מנת הדם הטבורי לאחר שנקט בשורה של אמצעים נדרשים.

שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton