תאי גזע מדם טבורי עשויים לסייע בתיקון שריר לב פגוע לאחר התקף לב
לפחות 20 מיליון בני אדם שורדים לאחר התקפי לב ושבץ מדי שנה, לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, אולם לרבים מהם צפויה איכות חיים ירודה והם יזדקקו לטיפול רפואי יקר לאורך שנים.
שימוש בתאי גזע של החולה עצמו עשוי לתקן את נזקי התקפי הלב, אם כי יעילותם עשויה להיות מוגבלת עקב זמינות נמוכה והזדקנות. החוקרים מצאו, כי גידול תאים דמויי שריר לב באמצעות תאי גזע מדם טבורי עשוי לעזור בתיקון תאי שריר לב שנפגעו בעקבות התקף הלב.
המחקר, בראשותו של פרופסור ריימונדו אסיונה, מנהל ניתוחי לב ומחקר תרגומי בבית הספר למדעי הרפואה באוניברסיטת בריסטול, פורסם בכתב העת Stem Cell Reviews & Reports. לקריאת המאמר הקליקו כאן
המחקר שמומן ע"י הקרן הבריטית למחלות לב (British Heart Foundation) והמכון הלאומי לחקר הבריאות the National Institute for Health Research) NIHR) מצא, כי ניתן להגדיל בתנאי מעבדה עד פי שבע את מספרם של תאי גזע נדירים (המכונים CD133+) מדם טבורי ולאחר מכן לגדל אותם לתאי שריר לב.
לממצאים עשויות להיות השלכות משמעותיות על הטיפול העתידי לאחר התקף לב, בהנחה שתאים שמקורם במבוגר שעבר התקף לב עשויים להיות פחות תפקודיים כתוצאה מהזדקנות וגורמי סיכון.
פרופסור אסיונה אמר: "אנו מאמינים, כי המחקר שלנו מייצג התקדמות משמעותית והתגברות על הקשיים הטכניים להפקת תאי שריר לב מתאי גזע מדם טבורי. לשיטה שגילינו יש את התכונות של פשטות ועקביות. הדבר יאפשר הפעלה יעילה יותר של התאים, כיוונם למקום הפגוע ותיקון לבבי בחולים לאחר התקף לב.
"המחקר שלנו מראה, כי תאי גזע שמקורם בבנקי דם טבוריים עשויים לשמש בעתיד לתיקון לאחר התקפי לב".
המחקר מתמקד בסוג נדיר של תאי גזע, הנקראים CD133+, אשר מצויים גם במוח עצם. יש גם עדויות מחקריות, כי תאים אלו שמקורם במוח עצם עשויים לסייע בשיקום של שריר הלב הפגוע.
פרופסור ג'רמי פירסון, מנהל רפואי בקרן הבריטית למחלות לב, אמר: "מחקר ברפואה רגנרטיבית במעבדה במקביל למחקר אצל החולים הוא חיוני. נכון להיום, הנזק שנגרם ללב בעקבות התקף לב הינו בלתי הפיך. באמצעות מחקר כגון זה ברחבי בריטניה, אנו מקווים להביא את החזון שלנו לתיקון לבבות שבורים למציאות.
"הייתה התעניינות במשך זמן מה בפוטנציאל השימוש בדם מחבל הטבור כמקור לתאי גזע לטיפול במגוון מחלות. מחקר זה הראה לראשונה, כי ניתן להפוך תאי גזע מדם טבורי לתאים אשר נראים כשריר לב, במעבדה. התוצאות מעודדות, אולם יש עדיין שאלות רבות שיש לענות עליהן בטרם נדע אם אפשר יהיה להשתמש בתאים אלו בהצלחה לתיקון לב בחולים".
בשנת 2007, הקרן הבריטית למחלות לב העניקה לפרופסור אסיונה מעל 200,000 ליש"ט עבור המחקר הקליני הראשון בעולם, TransACT, לבדיקה האם תאי גזע CD133+ ממוח עצם יכולים לתקן תאי שריר לב שניזוקו לאחר התקף לב. לאחרונה, המימון למחקר הוארך עד שנת 2013.
המחקר המבוקר גייס בהצלחה 50% מהחולים ללא בעיות בטיחות. בהנחייתו של פרופסור אסיונה, 31 מתוך 60 החולים, שסבלו מהתקף לב חמור, קיבלו עירוי במכון לחקר הלב בבריסטול של תאי גזע ממוח העצם שלהם או פלסבו, לתוך הלב הפגוע שלהם בזמן ניתוח מעקפים שגרתי.
לכתבה המלאה
Stem Cells from Cord Blood Could Help Repair Damaged Heart Muscle
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |