מחלת עור גנטית טופלה באמצעות תאי גזע
- נוצר ב- 11/12/07
רופאים בבית החולים לילדים של אוניברסיטת מינסוטה ביצעו את ההשתלה הראשונה של מוח עצם ודם טבורי לטיפול במחלת עור קשה. הנקראת recessive dystrophic epidermolysis bullosa (או RDEB).
ילדים החולים ב- RDEB חסרים את החלבון אשר מעגן את העור לגוף וכתוצאה מכך העור מאוד שביר ומתקלף עם כל תנועה קטנה או חיכוך. הם סובלים מפצעים כואבים וחייבים להיות חבושים כל הזמן כדי להגן על עורם מפני פגיעות נוספות וזיהומים. הפעוט בן ה- 18 חודשים אשר עבר את ההשתלה סבל מהצורה הקשה ביותר של RDEB, אשר גרמה לעורו לנשור גם מצידו הפנימי של הגוף, דבר שהשפיע על הפה, הוושט ודרכי העיכול. מחלה זו הינה גנטית ובצורה הקשה שלה בדר"כ גם סופנית. אלו שזוכים להתבגר חולים בסרטן עור אלים בשם סרטן תאי קשקש (squamous cell carcinoma).
בעזרת מודל בעכברים ובשיתוף פעולה של חוקרים מאוניברסיטת קולומביה, המדענים מאוניברסיטת מינסוטה הצליחו לתקן את המחלה בעכברים באמצעות מוח עצם. הם בדקו מספר סוגים של תאי גזע לקביעת מי מהתאים יתפתח לקולגן מסוג VII, החלבון אשר חסר אצל הלוקים במחלה. סוג אחד של תאים צעירים ממוח העצם הוכח כמתאים לייצור הסיבים אשר קושרים את העור לגוף.
זוהי הפעם הראשונה שבה רופאים מתייחסים למחלת RDEB מנקודת מבט מערכתית, ע"י שימוש בהשתלה כאמצעי לגרום לגוף להיפטר ממערכת הדם הפגומה ולהחליף אותה עם מערכת דם בריאה אשר מייצרת קולגן מסוג VII.
"המטרה שלנו היא לבחון את היעילות של תאי גזע, בין אם מקורם בדם טבורי או ברקמה בוגרת כמוח העצם, לטיפול במחלות שונות בבני אדם", אמר פרופ' ג'ון ואגנר, רופא ילדים ומנהל המחלקה להמטולוגיה, אונקולוגיה והשתלות דם ומוח עצם ומנהל המחקר הקליני במכון לתאי גזע של אוניברסיטת מינסוטה. "ישנם מאות אלפים של ילדים ומבוגרים אשר ממתינים לפריצת דרך במחקר של תאי גזע, והזמן אף פעם אינו מספיק. בתוך שנתיים, הצוות הצליח להניע קדימה את הפרויקט באופן מהיר יחסית, מבדיקות שנעשו במודלים של בע"ח ועד לטיפול בחולים. במשך הזמן נוכל לדעת האם הטיפול יעבוד באותה יעילות גם בבני אדם. אולם, מחלת ה- RDEB הינה קשה ביותר ומסכנת חיים שכיום אין לה מרפא".
הפעוט קיבל תאי גזע מדם טבורי וממוח עצם מתורם מתאים. אם התוצאות יחקו את המודל שנעשה בבעלי החיים, הרופאים מצפים שמערכת הדם הבריאה תעזור לעור ביכולתו ליצור את הקולגן מסוג VII, החלבון הדרוש לעיגון העור והתאים המרפדים את דרכי העיכול לגוף.
הרופאים מצפים שניתן יהיה לדעת על הצלחת הטיפול כ- 100 ימים לאחר ההשתלה, בתחילת שנת 2008.
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |