מחקרים חדשים: תאי גזע מדם טבורי עשויים לסייע במחלות ריאות ולב
- נוצר ב- 21/12/09
שני מחקרים נפרדים שפורסמו בגיליון האחרון של כתב העת Cell Transplantation הראו, כי לתאי גזע מדם טבורי שהושתלו בבעלי חיים היו השפעות טיפוליות חיוביות במספר מחלות.ריאות ולב.
"תאי גזע מדם טבורי אנושי בודדו בהצלחה, גודלו בתרבית במעבדה והראו התמיינות למגוון סוגי תאים כגון אוסטיאובלסטים (תאים בוני עצם), כונדרוציטים (תאי סחוס), תאי שומן, תאי סטרומה, תאי שלד, תאי אנדותל, תאי עצב ואף תאים ספציפיים לריאות בתנאי מעבדה", סיפר דר' וון סון פארק מהמרכז הרפואי סמסונג שבסיאול, קוריאה, מחבר המאמר אודות המחקר הראשון. "לא ידוע, בכל אופן, האם תאי גזע מדם טבורי יכולים להתמיין לסוג התאים הספציפיים הנמצאים בריאות בתוך הגוף החי".בכדי לבדוק זאת, החוקרים בדקו את התועלת הטיפולית של תאי גזע מדם טבורי שהושתלו בעכברי מעבדה שרק נולדו וסובלים מפגיעה ריאתית הגורמת לרמת חמצן נמוכה בדם. כטיפול במצב זה ניתן בדר"כ חמצן אשר בריכוזים גבוהים עלול לגרום להשפעות מזיקות. נמצא, כי לתאי הגזע מהדם הטבורי היה אפקט הגנתי כנגד הפגיעה בריאות שנגרמה מעודף חמצן הניתן כטיפול לפגיעה הריאתית, כנראה עקב השפעות אנטי דלקתיות.
החוקרים ציינו, כי לממצאי המחקר עשוי להיות פוטנציאל טיפולי חשוב למחלת ריאות ביילודים הנגרמת מחימצון יתר שכיום אינה ניתנת לטיפול, או למחלת ריאות כרונית
(Bronchopulmonary dysplasia - BPD), בפגים. לזמינות של הדם הטבורי יתרון חשוב בהקשר זה.
דר' פארק ציין, שהדרך האופטימלית להשתלה עדיין לא נקבעה. "ריאות פגועות מייצרות חומרים (פקטורים) מסיסים, אשר גורמים לתאי הגזע לשגשג ולנדוד לעבר הריאה הפגועה", הוא הסביר. "אולם, לא ברור האם המתן המקומי של תאי הגזע לתוך קנה הנשימה הינו בעל ערך דומה להשתלה סיסטמית או עדיף עליה".
החוקרים מצאו, כי השתלת תאי גזע מדם טבורי לקנה הנשימה (intratracheal) לעומת השתלה פריטונאלית - לחלל הבטן (intraperitoneal) - צמצמה באופן משמעותי את הפגיעה בריאות שנגרמה ע"י חימצון יתר, כגון שחלוף גזים ירוד ופיברוזיס (התעבות והצטלקות של רקמת חיבור).
שיעור ההישרדות לא השתפר בעקבות השתלת תאי הגזע, ועדיין נותרו שאלות האם לתאי התורם השפעה טיפולית ע"י תיקון ישיר של רקמה ורגנרציה של תאים פגועים, אמרו החוקרים.
צוות חוקרים בגרמניה העריך את הישימות והיעילות של השתלה עצמית של תאי גזע מדם טבורי בתפקוד החדר הימני של הלב במודל גדול של בע"ח שסבלו מבעיה בחדר הימני של הלב (chronic RV overload). במחקר נבדק התפקיד הטיפולי הפוטנציאלי של תאי גזע מדם טבורי בטיפול באחת ממחלות הלב התורשתיות הנפוצות, טטרלוגיה ע"ש פאלוט
(Tetralogy of Fallot - TOF), מחלת לב מולדת המשלבת מספר מומי לב.
החוקרים מצאו, כי ההשתלה הביאה לשיפור בתפקוד הלב, כנראה בעקבות גדילת כלי דם (אנגיוגנסיס). מחברי המאמר ציינו, כי כבר בעבר תאי גזע מדם טבורי הוכחו כיעילים בטיפול בחולים הסובלים מהפרעות המטולוגיות קשות.
"תיקון ע"י ניתוח הוא בלתי נמנע ונועד להחזיר למצב נורמלי את זרימת הדם הריאתית ע"י תיקון האנטומיה הפגומה, אולם לא בוצע ניסוי שמטרתו לחקור את הפוטנציאל של טיפול בתאי גזע על ליקוי בתפקוד חדר הלב הימני", אמר מחבר המאמר ד"ר קאן ירבקאן מאוניברסיטת רוסטוק שבגרמניה.
החוקרים הסיקו, כי השתלת תאי גזע מדם טבורי ישימה ובטוחה, ונראה כי היא בעלת השפעה חיובית על תפקוד הלב כאשר קיימת בעיה לבבית כרונית.
שלושה חודשים לאחר ההשתלה בכבשים במעבדה, החוקרים צפו בתיקון בפעילות החדר הימני, אשר לטווח ארוך מהווה אחד מהגורמים לתחלואה ותמותה לאחר תיקון מחלת TOF.
"צפינו בתהליך יצירת כלי דם מוגבר באופן משמעותי בקבוצת התאים, מה שהניב את ההסבר האפשרי לתפקוד לבבי טוב יותר המושג ע"י השתלת תאי הגזע", אמר דר' ירבקאן. "ממצאים אלו מציינים את החשיבות הפוטנציאלית של דם טבורי..."
"שני מחקרים אלה מוסיפים שימושים אפשריים נוספים לדם טבורי, בנוסף למגוון הרחב הידוע עד כה, החל מטיפולים להפרעות נוירולוגיות, כגון מחלת האלצהיימר ושבץ ועד למחלת הסוכרת, וכעת תיקון נזקים בריאות ובלב", אמר דר"ר ג'וליו וולטרלי, פרופסור לרפואה קלינית ואימונולוגיה העומד בראש היחידה להשתלות מוח עצם בבית החולים האוניברסיטאי סאו פאולו, ברזיל.
לכתבה המלאה
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |