concept-pic-science

צוות מדענים מקוריאה הראה, כי השתלת תאי גזע מדם טבורי זירזה באופן משמעותי החלמה של פצעי סכרת ויצרה כלי דם חדשים במודל של עכברי מעבדה. המחקר פותח את האפשרויות לשימוש עתידי בתאי גזע מדם חבל הטבור לטיפול בפצעי סוכרת בבני אדם.

 

המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Cell Transplantation. לדברי מחבר המאמר, ד"ר יונהי סו מהמכון האוניברסיטאי לחקר תאי גזע CHA, מחלת הסכרת מקושרת בדרך כלל לפצעים שאינם מצליחים להחלים. בעוד שהפוטנציאל הטיפולי להשתלת תאי גזע מדם חבל הטבור הוכח במודל של בעלי חיים ובבני אדם שסבלו ממחלות של שבץ מוחי, התקפי לב ומחלות כלי דם היקפיים, השפעתם על ריפוי פצעים כרוניים לא נחקרה בהיקף דומה.

"תאי גזע מדם טבורי מסוג endothelial progenitor cells - EPCs - מעורבים בשיקום יצירת כלי דם ברקמה פגועה ובתיקון רקמות", אמר ד"ר סו. "פצעים על רקע סכרת, הקשים לריפוי, מקושרים בנוסף גם בירידה בזרימת הדם ההיקפית, ולרוב עמידים לטיפולים המקובלים. פצעים נורמאליים, ללא פגמים פתולוגיים, מחלימים בקלות, אולם הקושי בהחלמת פצעים בחולי סכרת עשוי להיות כתוצאה ממספר גורמים, הכוללים ירידה ביצור של פקטורי גדילה וירידה בתהליך של יצירת כלי דם חדשים.

החוקרים השתילו תאי גזע מדם טבורי בקבוצת עכברי מעבדה עם פצעי סכרת, לעומת קבוצת ביקורת שלא עברה את הטיפול, ומצאו כי תאי הגזע זירזו את החלמת הפצעים והגבירו את היווצרותם של כלי דם קטנים חדשים בקבוצה שעברה את ההשתלה.

"השתלת תאי הגזע שמקורם בדם חבל הטבור האיצה את סגירת הפצעים בעכברים הסכרתיים משלב מאוד מוקדם", אמר ד"ר סו. "רה-אפיתליאליזציה מוגברת (מנגנון תיקון המעורב בשגשוג תאי אפיתל  ויצירת רקמת עור מסביב לפצע) תרמה רבות בהאצת קצב סגירת הפצעים".

החוקרים מצאו, כי פקטורי גדילה וציטוקינים (חלבונים קטנים שמופרשים ע"י תאים מסוימים של מערכת החיסון) יוצרו באופן מסיבי באזורי העור הפגוע ותרמו לתהליך ההחלמה.

"עדיין לא ברור, איזה מנגנון בדיוק משחק את התפקיד העיקרי בחידוש הרקמה באמצעות תאי הגזע", העיר ד"ר סו. "נדרשים מחקרים נוספים, מכיוון שמספר מחקרים הראו כי שיעור ההשתלבות של תאי הגזע מדם טבורי בכלי הדם משתנה מניסוי לניסוי".

"מחקר זה פותח את האפשרויות לשימוש עתידי בתאי גזע אנדותליאליים המופקים מדם חבל הטבור לטיפול בפצעי סכרת בבני אדם", אמר פרופ' וולטרלי, פרופסור לרפואה קלינית ואימונולוגיה קלינית מאוניברסיטת סאו פאולו, ברזיל ועורך כתב העת המדעי Cell Transplantation.

לכתבה המלאה:
Human umbilical cord blood cells aid diabetic wound healing

לידע כללי:
רבע מ-200 מיליון חולי הסכרת בעולם ומ-400 אלף חולי הסוכרת בישראל צפויים לפתח במהלך חייהם פצעים כרוניים. פצעי הסכרת, הנגרמים בשל הפרעות בזרימת הדם, אינם נרפאים לחלוטין, גורמים לחולה כאב מתמשך וחושפים אותו לסכנת זיהום תמידית ולכריתת אברים.


שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton