concept-pic-science

גישה חדשנית המבוססת על דיכוי מערכת החיסון באופן מצומצם ומכוון תוך שימוש בתאי גזע מדם טבורי עשויה לשפר את הפתולוגיה והירידה ביכולות הקוגניטיביות המיוחסת למחלת האלצהיימר.

תוצאות מחקר שנעשה בעכברים שסבלו מסימפטומים מקבילים למחלת האלצהיימר ממנה סובלים בני אדם ואשר אין לה טיפול כיום התפרסמו בכתב העת Stem Cell and Development וניתנים להורדה.

בעקבות סדרה של מספר טיפולים במינון נמוך של תאי גזע מדם טבורי אנושי שניתנו לעכברים הסובלים ממחלה מקבילה לאלצהיימר בבני אדם, ירדה רמת עמילואיד בטא ופלקים עמילואידים המהווים סימנים מובהקים של מחלת האלצהיימר במוח. עמילואיד בטא הוא חלבון הגורם לתגובה דלקתית במוח המיוחסת לאינטראקציה של CD40 ו- CD40L, שתי מולקולות המעוררות תגובה דלקתית, אשר כשלעצמה היא תהליך טבעי הנגרם ע"י מערכת החיסון בניסיון להתמודד עם פגיעות שונות במוח. במחלת האלצהיימר התגובה הדלקתית של מערכת החיסון גורמת לפגיעה בתאי המוח וביכולות הקוגניטיביות.

החוקרים מייחסים לטיפול בתאי גזע מדם טבורי את הדיכוי של פעילות CD40 ו- CD40L ומניחים כי גישה טיפולית זו מסדירה את פעילות מערכת החיסון ובכך מאפשרת לכוון במדויק ולצמצם את התגובה הדלקתית הפתוגנית שמקושרת בד"כ למספר מצבים ניווניים של המוח, כולל מחלת האלצהיימר.

ג'ון טאן, רופא וחוקר הפועל בשיתוף מספר אוניברסיטאות ומכוני מחקר בארה"ב וביפן, הסיק כי ההפרעה לפעילות של CD40 ו- CD40L, המיוחסת לתאי גזע מדם טבורי עשויה לשפר את השינויים הפתולוגים המרכזיים במוח שנגרמים בעקבות מחלת אלצהיימר. מסקנותיו פורסמו במאמר תחת הכותרת: "Peripherally administered human umbilical cord blood cells reduce parenchymal and vascular beta-amyloid deposits in Alzheimer mice".

"בעבר, בתצפיות שנערכו ע"י חוקרים, דווח על תופעה המרמזת על הפוטנציאל הטיפולי, שאינו קשור במערכת הדם, של תאי גזע מדם טבורי. החידוש במחקר האחרון הוא השימוש המעשי לשיפור מצבם של חולי אלצהיימר, וההתקדמות המשמעותית בהבנת מנגנון הפעולה המאפשר את השיפור", אומר גרהם פארקר, העורך הראשי של כתב העת Stem Cell and Development, ופרופסור באוניברסיטת Wayne State במישיגן ארה"ב.

לכתבה המלאה arrowpink_bullet_over
שותפים עסקים   מקבוצת טבורית
clal-briut tarya cord blood   logotaburitlogo-taburiton