תאי גזע מדם טבורי לטיפול בשבץ מוחי
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Stem cell and Development מגלה כי תאי גזע מדם חבל הטבור יוכלו לשמש גם לטיפול בנזקים מאירוע מוחי.
חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מינסוטה בארה"ב, זיהו סוג חדש של תאי גזע בדם חבל הטבור אשר מקווים כי יעזרו לרפא נזקים שונים שנגרמו למוח כמו גם למערכת הדם.דם חבל הטבור היה ידוע עד כה כמכיל תאי גזע שיכולים לייצר תאים שנמצאים רק במערכת הדם, כגון טסיות דם או כדוריות דם לבנות. דבר זה הגביל את השימושים האפשריים בתאים אלו לרשימה מצומצמת של מחלות כמו לוקמיה ומגוון סוגים של אנמיה.
הממצאים החדשים, מכל מקום, זיהו אוכלוסייה קטנה של תאי גזע מדם טבורי בעלת מאפיינים של תאי גזע יותר "פרימיטיביים" - אשר להם יש פוטנציאל לייצר מגוון רחב יותר של סוגי תאים.
"אנו נרגשים מתגלית זו מכיוון שהיא מספקת לנו תובנה נוספת כיצד תאי גזע יכולים לשחזר פעילות של המוח לאחר פגיעה" אמר וולטר לאו, חוקר בכיר במחקר זה ופרופסור במכון לחקר תאי גזע באוניברסיטת מינסוטה.
השתלה של תאי גזע מדם חבל הטבור לעכברי מעבדה שעברו אירועי שבץ מוחי מכוונים ע"י החוקרים גרמה לירידה משמעותית בגודל האזור שנפגע במוח עד למחצית, וכן שפרה את תפקוד הגפיים של העכברים.
לאו והצוות שלו מצאו שחלק מתאי הגזע שהושתלו התפתחו לתאים דמויי נוירונים (תאי עצב) אשר נמצאים בצורה אופיינית במוח. בנוסף, התאים המושתלים השרו בצורה בלתי צפויה ארגון מחדש של סיבי עצב במוח של המארח, דבר שיכול להסביר מדוע העכברים חזרו לתפקד, אמר לאו.
שבץ מוחי הינו הפרעה נוירולוגית שפוגעת בכ- 750,000 איש בארה"ב מידי שנה וב-130,000 איש בישראל מדי שנה. שבץ מוחי עלול להתרחש כתוצאה מתסחיף (חסימה פתאומית של עורק) הנגרם עקב היווצרותו של קריש דם, או עקב קרע בדופן העורק שגורם לדימום. בעת שבץ מוחי נפגעת זרימת הדם אל המוח ואזורים שונים במוח אשר אינם מקבלים די חמצן עלולים להינזק. שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל ובמרבית מדינות העולם המערבי לאחר מחלות לב וסרטן.
הסוג החדש של התאים עודד סיבי עצב קיימים ליצור מחדש קשרים עצביים שנפגעו מהשבץ ובכך מהווה פוטנציאל להחלמה מהירה ושלמה יותר. *
דר' פול סנדברג, פרופסור באוניברסיטת דרום פלורידה אשר עבד באופן נרחב עם תאים מדם טבורי שיבח את המחקר אשר יוביל להרחבת האפשרויות לשימושים בתאים אלו. "קבוצת תאים חדשים אלו אולי לא תהיה שימושית לטיפולים עכשוויים" סובר סנדברג, "אולם היא תהיה יעילה למחלות נוירולוגיות והפרעות אחרות בעתיד".
למרות שתאי הגזע "הפרימיטיביים" בסופו של דבר יכנסו לשימוש במגוון רחב של טיפולים, לאו סבור שנדרשים מחקרים נוספים במטרה להשוות את היעילות שלהם עם תאים עובריים.
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |