דם טבורי לטיפול בשבץ אצל ילדים
המחקר בשלב 1 הינו הראשון לבחינת השימוש בתאי גזע עצמיים מילודים לטיפול בשבץ אצל ילדים. בעקבות מחקר זה, המטרה היא להגיע למחקר בשלב 2 שבו ימשיכו להעריך את הבטיחות ותימדד היעילות של השימוש בתאי גזע לשיפור הסימפטומים הנפוצים במצב זה.
לפי האגודה האמריקאית לשבץ, שבץ מתרחש אחת לכל 3,500 לידות חי והינו אחד מהגורמים המובילים לתמותה בילדים בטווח הגילאים 1-19 שנים. מבין הילדים השורדים את השבץ, כ- 60% יסבלו מחסרים נוירולוגיים לצמיתות, השכיחים ביותר הם שיתוק מוחין וכן שיתוק מלא או חלקי של צד אחד מהגוף (hemiparesis או hemiplegia).
מוגבלויות אחרות לטווח הארוך הנגרמות כתוצאה משבץ המתרחש בסמוך לזמן הלידה עשויות לכלול התקפים אפילפטיים, עוויתיות ובעיות הקשורות בשליטה על שלפוחית השתן. הסיכון לשבץ בילדים הינו גדול יותר בשנה הראשונה לחיים ומגיע לשיא במהלך השבועות שלפני הלידה ומייד לאחריה.
"ישנו צורך קריטי לפתח טיפולים חדשים, מאחר ושכיחות מקרי שבץ בילדים עולה במשך הזמן", אמר ד"ר ג'יימס באומגרטנר, נוירוכירורג ילדים והחוקר העיקרי במחקר.
"באמצעות תמיכה במחקר זה ואחרים, והשקעה בסוגי מחקר ברפואה רגנרטיבית בעלי פוטנציאל משמעותי העונה על צרכיהם העתידיים של משפחות, CBR עוזרת בקידום מחקר וטיפולים בתאי גזע מילודים".
במחקר ישתתפו 10 ילדים בין הגילאים 6 שבועות-6 שנים, אשר חוו שבץ ברחם או מיד לאחר הלידה והדם הטבורי שלהם נשמר בלידה ב- CBR, בנק תאי גזע הגדול בעולם.
המשתתפים במחקר יעברו תחילה הערכה נוירולוגית כדי לקבוע את מצבם ההתחלתי. ההערכה תכלול: הדמיה של המוח, הערכת אפילפסיה, דחפים עצביים ונושאים הקשורים לשליטה על השלפוחית, אשר יסייעו לקביעת החומרה הכללית של השפעת השבץ לפני הטיפול.
לאחר שהערכה זו תושלם, החולים שעונים על הקריטריונים להשתתפות במחקר, יקבלו עירוי בודד של מנת תאי גזע עצמיים, יהיו במעקב ויעברו בדיקות לאחר 6 ו-12 חודשים. ההיפותזה היא שתאי הגזע מהדם הטבורי של התינוק יסייעו לתיקון הנזק שהתרחש במהלך השבץ.
גורמי הסיכון לשבץ, הסימפטומים, מאמצי המניעה והטיפול שונים לרוב בין ילדים למבוגרים. דרוש מחקר נוסף להבנה טובה יותר של ההיבטים הייחודיים של אבחון וטיפול באירועי שבץ אצל ילדים.
משפחות עם ילדים פגועי שבץ מתמודדות מול מספר אתגרים, בעודן מטפלות בסימפטומים השכיחים ביותר כגון התקפים אפילפטיים, עוויתיות ובעיות הקשורות בשליטה על שלפוחית השתן.
"הרשת שלנו למשפחות עם שיתוק מוחין (CPFN) עקבה אחרי מחקר בתאי גזע וההשפעה שעשויה להיות לו על ילדים עם שיתוק מוחין בין אם כתוצאה משבץ ברחם או מנזק מוחי אחר. הודות לגישה הנרחבת שלנו לקהילת חולי שיתוק מוחין, המשפחות שלנו נשאלו וכן השתתפו במחקרים של מכוני הבריאות הלאומיים (בארה"ב) כולל מימון של פרויקטי מחקר. ניסויים קליניים אלו חיוניים כדי להקל על חייהם של ילדים עם חסרים נוירולוגיים", אמרה ג'ניס גודווין, מנהלת בפועל של CPFN.
ברגע ש- 10 הילדים הראשונים יגויסו למחקר, יעברו עירוי והערכה בבית החולים לילדים שבפלורידה, התוצאות המקדמיות תוכלנה להיות זמינות תוך פחות מ- 3 שנים.
לכתבה בנושא הקליקו כאן»
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |