תאי גזע מדם טבורי מגבירים הישרדות והבשלה של תאי מוח
במחקר אמריקאי שבדק פעילות תאי גזע מדם טבורי על מודל מעבדתי של הזדקנות מערכת העצבים המרכזית, נמצא כי תאי הגזע סיפקו אפקט הגנתי שמגביר את ההישרדות וההבשלה של תאי עצב.
חשיבותו של המחקר היא בתרומתו הפוטנציאלית לרפואה רגנרטיבית לטיפול בפציעות שונות של המוח ובמחלות ניווניות כגון אלצהיימר ,ALS (ניוון שרירים) ופרקינסון."ככל שאנו מתבגרים, ישנה ירידה בתפקוד הקוגניטיבי", אמרה ד"ר אליסון א. ווילינג, פרופסור במחלקה לנוירוכירורגיה והמוח מאוניברסיטת דרום פלורידה, ומובילת המחקר שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת Aging and Disease. "שינויים בתפקוד הקוגניטיבי מלווים בשינויים בהיפוקמפוס, אזור במוח האחראי על זיכרון לטווח ארוך, בין יתר התפקודים. אזור זה במוח הוא בין הראשונים לסבול מהשפעת מחלות כגון מחלת האלצהיימר".
לפי ד"ר ווילינג וצוות המחקר שלה מאוניברסיטת דרום פלורידה, שינויים אלו תורמים לשבץ ולדמנציה באוכלוסיה המזדקנת, כאשר תאי עצב הופכים לרגישים יותר לגורמי לחץ ותהליכי מחלות. מכיוון שתאי גזע מדם טבורי קיבלו לאחרונה תשומת לב בהיותם מקור אלטרנטיבי לתאי גזע, ומאחר ונחקרו ונמצאו יעילים במגוון רחב של אפשרויות טיפוליות, עלתה השאלה, כיצד תאים אלו עשויים לסייע בתיקון המוח המזדקן, או הסובל ממחלה.
"חשוב להבין כיצד ניתן להשתמש בתאי גזע מדם טבורי לתמיכה בפעילות ההיפוקמפוס במטרה לפתח טיפולים חדשים", היא הסבירה. "בהתאם לכך, מחקר זה ביקש לבדוק את הפוטנציאל של תאי גזע מדם טבורי להגברת שגשוג ועלייה בהישרדות של תאי היפוקמפוס שמקורם במוח של עכברים מבוגרים". המחקר מצא, כי תאי גזע מחבל הטבור לא רק שהיו מסוגלים להגן על נוירונים (תאי עצב) מההיפוקמפוס שנלקחו ממוחם של עכברים מתבגרים ומבוגרים, אלא גם עודדו גדילה של דנדריטים, תאי עצב מסועפים הפועלים כתעלות תקשורת עצבית, וכן השרו שגשוג של תאי עצב מההיפוקמפוס.
"מקור ההשפעות ההגנתיות הללו עשוי להיות פקטורי גדילה וציטוקינים (חלבונים קטנים אשר מהווים את הבסיס לתקשורת בין תאי מערכת החיסון ובין תאים השייכים לרקמות הגוף) המיוצרים על ידי תאי גזע מדם טבורי", ציינה ד"ר ווילינג. החוקרים דיווחו, כי ההבדלים שנצפו בתרביות שטופלו בתאי גזע מדם טבורי לעומת תרביות שלא טופלו בתאי גזע היו יותר משמעותיים בקבוצת התרביות מהעכברים הבוגרים לעומת העכברים הצעירים יותר. בנוסף, הם שיערו כי בתרביות נוצרו סינפסות (מבנים מוחיים המשמשים לתקשורת בין תאי עצב). הם הסיקו, כי תאי גזע מדם טבורי מועילים לתאי עצב מזדקנים מההיפוקמפוס ע"י הגברת הישרדותם, גדילתם, התמיינותם, בשלותם והסתעפותם. "המנגנון בו תאי גזע מדם טבורי מאריכים את חיי התאים (מההיפוקמפוס) עשוי לכלול את הגברת יכולת השגשוג של התאים או הגנה על תאי עצב קיימים, וחדשים שרק נוצרו, מפני נזקים", הסיקה ד"ר ווילינג.
לפי ד"ר ג'ון זלדק, פרופסור לנוירולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולורדו, חשיבות המחקר היא בתרומתו הפוטנציאלית ליכולת העתידית של הרפואה הרגנרטיבית לעשות שימוש מועיל במקור חשוב של תאי גזע - דם חבל הטבור. "העובדה כי תאי גזע מדם טבורי מגבירים את ההישרדות וההבשלה של נוירונים מההיפוקמפוס הינה בעלת השלכות מעמיקות לטיפול בפציעות מוחיות שונות ומחלות ניווניות כגון מחלת האלצהיימר, ALS (ניוון שרירים) ופרקינסון", אמר ד"ר זלדק.
לכתבה המלאה:
Human Umblical Cord Blood Cells Found to Enhance Survival and Maturation of Key Brain Cells
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |