השתלת תאי גזע מדם טבורי תסייע לחולי ניוון שרירים (ALS)
- נוצר ב- 17/07/08
השתלת תאי גזע מדם טבורי יכולה לעזור לחולים הסובלים ממחלת ניוון השרירים (ALS)
מחקר שנערך באוניברסיטת דרום פלורידה שבארה"ב, הראה כי השתלת תאי גזע מדם טבורי יכולה לעזור לחולים הסובלים ממחלת ניוון השרירים(Amyotrophic Lateral Sclerosis) ALS הידועה גם כמחלת לו- גריג.מחלה זו פוגעת בתאי העצב המוטורים האחראים לתנועה. התקדמות המחלה גורמת לניוון שרירים הדרגתי המשפיע על כל הגוף (שרירי רגליים וידיים, שרירי הבליעה והדיבור, שרירי הנשימה וכו') עד לשיתוק מוחלט. משך החיים הממוצע הוא 3 - 5 שנים מרגע האבחון.
במסגרת המחקר החוקרים מאוניברסיטת דרום פלורידה השתילו תאי גזע מדם טבורי אנושי בעכברים שסבלו ממחלת ה- ALS. התאים הושתלו ב- 3 מינונים שונים: נמוך, בינוני וגבוה, לשם קביעת המינון האופטימלי של תאים מושתלים אשר יעכב את התקדמות הסימפטומים של המחלה ויאריך את תוחלת החיים.
בתוצאות המחקר שפורסמו לאחרונה נקבע כי המינון הבינוני של תאי גזע מדם טבורי היה הכי יעיל בהארכת תוחלת החיים והפחתת התקדמות המחלה.
"התוצאות שלנו מראות כי טיפול בחולי ALS באמצעות מינון מתאים של תאי גזע מדם טבורי יכול לספק אפקט הגנתי לתאי העצב המוטוריים בעזרת מעורבות פעילה של תאי הגזע בוויסות התגובה החיסונית של המקבל", אומרת מובילת המחקר, דר' סווטלנה גרבוזובה- דייויס, מהמרכז למצוינות וחקר המוח וההזדקנות באוניברסיטת דרום פלורידה.
לפי צוות המחקר, וויסות התגובה החיסונית והדלקתית באמצעות תאי גזע מדם טבורי יכול להיות בעל אפקט הגנתי על תאי עצב מוטורים פגועים. הצוות הראה במחקר קודם כי השתלת תאי גזע מדם טבורי מפחיתה דלקת ומספקת הגנה עצבית במודלים של שבץ ומחלת האלצהיימר.
"תוצאות המחקר מראות כי תאי גזע מדם טבורי יכולים להגן על תאי עצב מוטורים ע"י עיכוב תגובה חיסונית דלקתית ע"י ירידה בציטוקינים המעודדים דלקת, חלבונים המצויים במוח ובחוט השדרה אשר משתתפים בתגובה החיסונית", כתבו דר' גרבוזובה- דייויס ועמיתיה. "ציטוקינים מעודדי דלקת יכולים להיות מתווכים לא ישירים לתרומה של תאי גליאה במותם של תאי העצב המוטורים והירידה בציטוקינים אלו יכולה להיגרם בעקבות הפחתה של מיקרוגליאה משופעלים, התאים שיוצרים מערכת חיסון פעילה במערכת העצבים המרכזית".
המדענים ציינו כי מנגנון הפעולה עליו מתבססת ההשפעה היעילה של תאי גזע מדם טבורי לתיקון תאי עצב מוטורים פגועים בחולי ALS עדיין זקוק להבהרות נוספות.
התוצאות הראו כי כמות גדולה יותר אינה בהכרח טובה יותר. היה זה המינון הבינוני ולא הגבוה, של תאי גזע מדם טבורי אשר הוכח כיעיל ביותר. החוקרים שיערו כי המינון הגבוה היה פחות יעיל מאחר והוא גרם לקונפליקט אימונולוגי במודל בעכברים.
"בעתיד יש לבדוק הזרקות מרובות של מינונים נמוכים יותר במשך הזמן, בכדי לעזור לתרגם מחקר זה לניסויים קליניים", לדבריו של מנהל המרכז, דר' פול סנברג.
"פיתוח טיפול יעיל לחולי ALS הינו מסובך", הסיקה דר' גרבוזובה- דייויס. "אולם, תרפיה תאית יכולה להציע טיפול חדש ומבטיח".
לכתבה המלאה
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |