דם טבורי מהווה פתרון לקבוצות מיעוטים
- נכתב על ידי CNN Health
- נוצר ב- 28/03/10
דם טבורי מהווה פתרון טוב במיוחד לקבוצות מיעוטים הסובלות ממחסור של תורמים מתאימים: חולה בת 66 שעמדה למות ובחור צעיר אפרו אמריקאי בוגר קולג' החלימו מלוקמיה הודות לתרומת דם טבורי
דיאנה תירפאק הייתה כה בטוחה כי מחלת הלוקמיה עומדת להרוג אותה, שהיא רכשה לבעלה, ג'ק, חליפה להלוויה שלה. "הייתי נחושה שהוא ייראה טוב בהלוויה", אמרה תירפאק, אחות בית ספר לשעבר בת 68 מהדסון, אוהיו. עד לאחרונה, תירפאק הייתה ניצבת בפני גזר דין מוות ללא השתלת מח עצם. אולם הרופאה שלה, דר' מארי לאפלין, פנתה למה שנחשב לפסולת רפואית עד לאחרונה: דם מחבל הטבור.
דם טבורי עשיר בתאי גזע ומציאת התאמה קלה יותר מאשר מח עצם. יתרון נוסף שלו הוא שהחולים יכולים לקבל את הטיפול תוך שלושה שבועות, בהשוואה לשישה עד שמונה שבועות הדרושים לקבלת מח עצם מתורם בוגר, סיפרה לאפלין, המייסדת והמנהלת הרפואית של המרכז לדם טבורי בקליבלנד. "פרק זמן זה עשוי להיות קריטי עבור חולים הנמצאים בהפוגה מהמחלה (remission)", אמרה לאפלין וציינה שרופאים חוששים לעיתים קרובות כי המחלה תחזור בזמן ההמתנה להשתלה.
באופן מסורתי, חולים שלקו בלוקמיה, לימפומה ומיאלומה ניסו למצוא תחילה תורם מח עצם בוגר מבין קרובי משפחה או ממאגרים לאומיים של תורמי מח עצם. אולם, כ- 12 מיליון תורמים פוטנציאליים הנמצאים במאגר עונים לצרכים של רק 60% מהאוכלוסייה ממוצא אירופי בארצות הברית ורק ל- 5 עד 15% מקבוצות מיעוטים, שאינם זוכים לייצוג. גם הימצאות אחים אינם ערובה להצלחה, מאחר והסיכוי להתאמה בין אח או אחות עומד על 25% בלבד.
נתן מומפורד, אפרו אמריקאי, ניסה למצוא תורם מח עצם לאחר שאובחן כחולה בלוקמיה, זמן קצר לאחר שסיים את הקולג'. "עברנו את התהליך, אולם לא מצאנו אף תורם מתאים. אחיי ואחיותיי לא התאימו. חבריי, דודיי, דודותיי, בני דודיי - אף אחד מהם לא התאים. כך שלא יכולתי לפנות לדרך זו", מומפורד סיפר. בנקודה זו, סיפר מומפורד, האפשרויות שלו היו להמשיך בטיפולי כימותרפיה ולחיות אולי עוד שנה או שנה וחצי או לנסות השתלה של תאי גזע מדם טבורי. "זו הייתה הזדמנות", אמר מומפורד, שהחלים ממחלת הודג'קין בילדותו. "זה היה הסיכוי עבורי לחיות. אני לא וותרן. מעולם לא וויתרתי ולא היה בכוונתי לוותר".
מומפורד עבר השתלה של תאי גזע מדם טבורי בנובמבר 2008. בהשתלות כאלו, חולים עוברים טיפולים בכימותרפיה, או בקרינה או בשניהם, על מנת להשמיד את התאים הסרטניים ולדכא את המערכת החיסונית כדי שלא תדחה את התאים החדשים. לאחר מכן, תאי הגזע מוזרקים לגופו של החולה והם מגיעים לחללים של מח העצם, שם הם יוצרים מח עצם חדש ובריא. מומפורד, כיום בן 30, מספר כי מעולם לא הרגיש טוב יותר. "אני מרגיש ממש מצוין", הוא אומר. "יש לי המון אנרגיה ואני מאוד נרגש מכך". מומפורד גר בקליבלנד ומנהל את הקרן ע"ש קארן מומפורד. הארגון שאינו למטרות רווח, הקרוי על שם אימו שמתה מסרטן השד בעודו עובר את הטיפולים, מעניק עזרה נפשית וכלכלית לחולי סרטן.
תירפאק ומומפורד מייצגים מספר עולה של חולים הנהנים מיתרונות תאי הגזע מהדם הטבורי, אשר ניתן לעשות בהם שימוש עבור חולי לוקמיה, לימפומה ומיאלומה. מספרן של השתלות תאי גזע מדם טבורי מקרב תורמים שאינם קרובי משפחה עלה מ- 1% בשנת 2001 ל- 24% בשנה שעברה", סיפרה לאפלין. השתלות תאי גזע מדם טבורי הינן בעלות אותם הסיכונים כבהשתלות מח עצם: הסיכון לדחיית התאים החדשים את הגוף (graft-versus-host disease) ובנוסף, משך ההחלמה של החולים עשוי להיות מספר חודשים. "זה עדיין שווה את זה", אומרים מומפורד ותירפאק, אשר עברה את השתלת תאי הגזע שלה לפני שנתיים.
"רק מספר טיפות בודדות של תאי דם מעניקות חיים חדשים לחולים", אמרה תירפאק. לאחרונה, בעלה ג'ק, לבש לבסוף את החליפה ששמר להלוויה שלה - בחתונה משפחתית.
לכתבה המלאה מאת David Martin ב- CNN Helath
Cord blood ctem cells help minority marrow needs
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |