בקרוב: תקן חדש לטיפול בילדים חולי לוקמיה באמצעות דם טבורי
- נכתב על ידי Oncology Nurse Advisor
- נוצר ב- 03/12/14
תקן חדש לטיפול בילדים המתמודדים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) עשוי להיות מאושר בקרוב בעקבות מחקר רב שנתי שפורסם לאחרונה בכתב העת New England Journal of Medicine.
"אלו הן חדשות המסייעות לרופאים השוקלים את אפשרויות הטיפול הטובות ביותר עבור המטופלים שלהם", אמרה ד"ר ג'ואן קורצברג, השותפה למחקר במרכז הרפואי האוניברסיטאי דיוק בצפון קרולינה. "מצאנו שילדים שנמצאה עבורם מנה אחת של דם טבורי עם כמות מספקת של תאים אינם מפיקים תועלת מקבלה של שתי מנות דם טבורי. הדבר מפחית את עלויות ההשתלה עבור רוב הילדים החולים הזקוקים לתהליך. אולם, עבור ילדים גדולים יותר, שנמצאה עבורם מנת דם טבורי שאינה מכילה כמות מספקת של תאים, שימוש בשתי מנות יספק גישה להשתלה שעשויה להציל את חייהם".
המחקר, שהובל ע"י ד"ר ג'ון וגנר, מנהל התכנית להשתלות דם ומוח עצם בילדים באוניברסיטת מינסוטה, וסט פול, חוקר במרכז לחקר הסרטן, Masonic Cancer Center שבמיניאפוליס, השווה תוצאות טיפול בילדים החולים בלוקמיה חריפה ובתסמונת מיאלודיספלסטית שעברו השתלות של מנת דם טבורי אחת או של שתי מנות, בעלות התאמה חלקית.
שיעור ההישרדות הכללית לאחר שנה היה 65% לחולים שעברו השתלה משתי מנות של דם טבורי ו- 73% לחולים שקבלו מנת דם טבורי אחת.
בעוד שבמחקר נמצאו שיעורי הישרדות דומים בשני המקרים, ההישרדות באופן כללי הייתה טובה יותר מאשר בדיווחים קודמים. הדבר יכול ליצור תקן חדש לטיפול בילדים חולים אשר עבורם מנת דם טבורי אחת מספיקה בדרך כלל, ועבור חולים מבוגרים שעבורם יש צורך בשתי מנות דם טבורי, במידה ובמנה אחת אין כמות מספקת של תאי גזע יוצרי מערכת הדם.
דם מחבל הטבור, מקור עשיר בתאי גזע יוצרי מערכת הדם, הוכח בעבר כיעיל לחולים רבים הסובלים מלוקמיה, מיאלודיספלסיה ומחלות נוספות, הכוללות תסמונות כשל מוח העצם, מחלות דם הקשורות במבנה לא תקין של ההמוגלובין, פגמים מולדים במערכת החיסון ומחלות מטבוליות מסוימות. דם טבורי מציע מספר יתרונות לחולי לוקמיה בכך שאין צורך בהתאמה מושלמת של סיווג הרקמות או בחיפוש ממושך עבור תורם.
"במהלך מחקרים מבטיחים שבוצעו בעבר טופלו מבוגרים עבורם מנת דם אחת לא מספיקה בדרך כלל והיה צורך בשתי מנות. את המחקר הנוכחי תכננו על מנת לקבוע, האם הכמות הגבוהה יותר של תאי גזע המצויה בשתי מנות דם טבורי עשויה לשפר את ההישרדות", הסביר ד"ר וגנר. "מה שמצאנו היה ששתי דרכי הטיפול הציגו ביצועים יפים עם שיעורים דומים של שיקום תאי הדם הלבנים ושל ההישרדות".
בעבר הוכח שדם טבורי עשוי לסייע לילדים החולים בסרטן הדם גם כאשר לא הייתה התאמה מלאה בסיווג הרקמות, דבר המציג את הדם הטבורי כחלופה חשובה לחולים שלא מצליחים למצוא תורם מתאים שאינו קרוב משפחה.
למרות הדמיון בשיעורי ההישרדות, עדיין נמצאו מספר הבדלים. ילדים שעברו השתלה של מנת דם טבורי אחת היו בעלי שיעורי התאוששות מהירים יותר של טסיות הדם, רכיבי התא החשובים לקרישה, ובסיכונים נמוכים יותר למחלת השתל נגד המאחסן (GVhD), מצב שבו תאי הדם המושתלים מהתורם מזהים את גוף החולה כזר וגורמים לסיבוכים.
תוצאה מעוררת עניין נוספת של המחקר הייתה הגילוי שלמנת דם טבורי בעלת חוסר התאמה משמעותי בסיווג הרקמות לא הייתה השפעה מכריעה על תוצאות ההשתלה. מחקרים עתידיים יבחנו מקרוב, כיצד התאמת הרקמות במנת הדם הטבורי משפיעה על התוצאות בחולים, בעיקר באוכלוסיות מיעוט.
לכתבה המלאה שהתפרסמה באתר Oncology Nurse Advisor הקליקו כאן»»
שותפים עסקים | מקבוצת טבורית | |